Het zakelijke tijdschrift Forbes heeft recentelijk een artikel gedupliceerd waarin wordt geschat dat het internet elke dag met 2,5 kwintiljoen (30 nullen) bytes groeit en dat dit getal nog immer een exponentiële groei laat zien. Dit betekent dat in de afgelopen twee jaar er meer data is gegeneerd dan in al die jaren daarvoor. Andere cijfers laten zien dat halverwege 2018 er per seconde 600 tweets werden gepost op Twitter, waren er 31 miljard zoekopdrachten op Google elke maand en schatte de New York Times destijds dat zij in één week meer informatie verwerkten dan een persoon in de 18e eeuw zijn hele leven zou verwerken. Kortom, de groei van data, inclusief informatie, is niet meer te stuiten.
Lees “Waarom goede informatievaardigheden onmisbaar zijn voor elk kind” verderCategorie: Digitale vaardigheden
Hoe je leerlingen bewust laat omgaan met cybersecurity
Vroeger was een mailaccount enkel een account waarop je jouw mail kon lezen. Tegenwoordig worden accounts vooral gebruikt als gebruikersgegevens om in te loggen op online platformen. Daarnaast dien je voor bijna alle interactieve websites een account aan te maken. Hoe gaan leerlingen daar eigenlijk mee om?
Lees “Hoe je leerlingen bewust laat omgaan met cybersecurity” verder
Het vak Digitaal Burgerschap
Sinds drie jaar geef ik het vak ‘Digitaal Burgerschap’ aan alle eerstejaars leerlingen op mijn school. Waarom vind ik dit vak zo belangrijk? En waarom mag het niet te lang blijven bestaan?
Het belang van SAMR en TPACK in het klaslokaal (deel 1)
SAMR kan lessen aantrekkelijker maken en TPACK maakt lessen effectiever. Wat betekenen deze begrippen en hoe kan jij hier gebruik van maken tijdens jouw lessen? In dit artikel wordt het SAMR-model behandeld.
Lees “Het belang van SAMR en TPACK in het klaslokaal (deel 1)” verder
Waarom is privacy een belangrijk onderwerp en hoe maken we de jeugd privacybewust?
Vroeger moest je je best doen om op te vallen, tegenwoordig moet je voorzichtig zijn dat je niet teveel opvalt; met alle gevolgen van dien. We moeten de mindset over privacy van de jeugd veranderen, dan zal de inhoud vanzelf volgen. Lees “Waarom is privacy een belangrijk onderwerp en hoe maken we de jeugd privacybewust?” verder
De VUCA-wereld. Wat betekent het en hoe bereid je de leerling van nu daarop voor?
De VUCA-wereld is een snel stijgend populair begrip. Wat betekent het en hoe kunnen we onze leerlingen voorbereiden op deze VUCA-wereld?
Lees “De VUCA-wereld. Wat betekent het en hoe bereid je de leerling van nu daarop voor?” verder
Smartphones. Verbieden of opvoeden?
In september is de discussie (weer) losgebarsten over wel of geen smartphones tijdens de lessen en in het schoolgebouw. Nu de scholen een aantal weken in bedrijf zijn is het weer rustig rondom dit onderwerp. Hoog tijd om dit onderwerp weer voor een jaar af te sluiten.
Kennis versus vaardigheden. Wie wint?
Zouden scholen moeten gaan inzetten op kennisverwerving of moeten toekomstgerichte vaardigheden (ook) een vaste plek krijgen in het onderwijs?